Kustovnice čínská je doslova zázračná bylinka. Nejčastěji ji známe pod názvem goji (godži) a jedná se o plody kustovnice, která nám v mnoha ohledech zdraví mohou podat pomocnou berličku.

Odkud přišla kustovnice čínská?

Jak již napovídá název, tato rostlinka se hojně vyskytuje v Asii, především pak v oblasti jižní Číny. Mezi dnešními odborníky přes čínskou medicínu, ale i starými čínskými alchymisty, je kustovnice goji nezbytným pomocníkem při léčbě nejrůznějších nemocí. Kromě samotných bobulí se k léčení hojně využívají všechny části kustovnice, třeba i kořeny, listy nebo její kůra. K čemu, anebo od čeho nám tedy kustovnice čínská může pomoci?

Goji především jako prevence

Kustovnice čínská je doporučována nejen z hlediska léčení různých zdravotních obtíží, ale především jako prevence proti mnohým nemocem. Především je goji antioxidant, který pomáhá buňkám být ve skvělém stavu a zabraňovat tak nebezpečnému bujení, které může časem přejít až ve velmi vážná onemocnění jako je rakovina. Kromě toho plody kustovnice obsahují množství vitamínů a jejich požívání tak působí jako ochranný štít pro náš imunitní systém. Účinky goji jsou zkrátka úžasné.

Kustovnice jako afrodiziakum?

Říká se, že co je psáno, to je dáno. O účincích kustovnice existuje mnoho písemných důkazů, co se týče zdravé potence. Působí jako lehké afrodiziakum, a pokud budete goji užívat pravidelně v optimálním množství, udržíte si anebo obnovíte zdravý sexuální apetit.

Jak si připravit semínka goji?

Způsobů využití semínek goji je skutečně jako máku. Tak za prvé, dají se pojídat jen tak, jako zdravá svačinka. Můžete si sušená semínka přisypat například do jogurtu, neochuceného kefírového mléka, anebo do cornflakeů s mlékem.

Výborný čaj z goji – koktejl zdraví

Malou hrstku sušených semínek kustovnice čínské nasypejte do hrnce, zalijte litrem vody a nechte povařit přibližně patnáct až dvacet minut. Poté vývar zceďte a můžete rovnou popíjet chutný čaj. Pokud si chcete dopřát ještě větší porci vitamínů, nechte čaj malinko vychladnout a oslaďte jej kvalitním medem (pozor, čaj nesmí mít více než 40 °C, jinak by med ztratil veškeré vitamíny).

Kuře nadívané kustovnicí

Pečené kuře je lákadlem snad pro každého z nás. A protože se plody goji skvěle hodí i k masům, zkuste si upéct kuře s kustovnicí. Kromě ingrediencí, které běžně při pečení kuře přidáváte, nasypejte před pečením ke kuřeti 4 lžíce sušených semínek goji. Uvidíte, jak vám bude chutnat!

Jahodový koktejl s goji

Připravíme si: 50g jahod, hrstku semínek goji, 2 banány, madlový olej a trochu ledové drti (led můeme umixovat v mixéru, ale stačí jej rozbít na menší kousky). Všechny ingredience nejprve nakrájíme na menší kousky a umixujeme v mixéru. Zbylými bobulkami goji pak můžeme dozdobit nápoj, aby nejen chutnal, ale také lahodil oku.

Tradiční čínská medicína v Praze: www.cinsky-lekar.cz